Meer weten?

U kunt ook een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. maak afspraak

Meer rust tijdens Sinterklaas

Hoe is het mogelijk dat de aankomst van een hoogbejaarde man met een veel te lange baard en kleding die totaal niet meer van deze tijd is, zo geliefd is bij kinderen. Ach, we weten allemaal dat dit enthousiasme bij kinderen niet wordt veroorzaakt door zijn baard, paard, pepernoot of pietermannen. Alles draait natuurlijk om de vracht die hij met zijn boot meebrengt vanuit Spanje.

Al met al kan de komst van de beste Sint voor heel wat onrust, slapeloze nachten, angsten/onzekerheden en plasbroeken zorgen. Eigenlijk is dat ook niet gek als je bekijkt dat een kind goed gedijt op veiligheid en voorspelbaarheid.

Ik ben de laatste die gaat zeggen om deze geliefde man dan maar buiten de deur te houden, het is zo’n magisch kinderfeest wat ik ieder kind gun. Wel denk ik dat het helpend is om een kind die wiebelig wordt door dit feest wat handvatten te bieden.
 

Hieronder geef ik 6 tips om dit te realiseren:

  1. Zorg voor rust in huis. Zodra je een stap buiten de deur zet is voor je kind alles ‘Sinterklaas’. Etalages die gevuld zijn met dit thema, posters, Sinterklaasmuziek, snoepgoed. Hoe gemakkelijk is het om de Sinterklaassfeer in huis te brengen met allerlei leuke snuisterijen. Besef dan wel dat thuis geen ‘rustpunt’ meer is omdat je kind telkens wordt geconfronteerd met Sinterklaas.
     
  2. Orden de gedachten van je kind. Ga in op de vragen van je kind en laat hem niet in het ongewisse. Hiermee orden je de gedachten van je kind wat hem rust en ruimte geeft.
     
  3. Maak Sint minder mysterieus. Vertel duidelijk wat Sinterklaas wel en niet doet. Geef je kind dan ook zo min mogelijk ‘voeding’, vertel dus niet allerlei fantasierijke verhalen over die beste man waarmee de gedachten van je kind op de hobbel kunnen gaan.
     
  4. Maak een planning!! Door een aftelkalender te gebruiken maak je deze periode voor je kind inzichtelijk. Geef hierop aan wanneer het pakjesavond is en wanneer Sinterklaas bijvoorbeeld op school komt. Plan óók wanneer je kind zijn schoen kan zetten. Door dit samen af te spreken en inzichtelijk te maken neem je heel wat onrust weg en hoeft je kind niet dagelijks te vragen of het vandaag zijn schoen kan zetten.
     
  5. De kracht van leren omgaan met ontvangen. Het zetten van een schoen hoeft niet een speelgoedcadeau op te leveren. Het kan ook een briefje van Sint zijn gericht aan je kind, een tekening van Piet of iets anders kleins. De kracht zit in het feit dat je kind weet dat Sint aan hem heeft gedacht en aandacht aan hem heeft besteed.
     
  6. Gebruik Sint niet als troef! Hoe gemakkelijk is het om te zeggen: ‘Kijk maar uit dat Sinterklaas dit niet ziet...’ wanneer je kind gedrag laat zien wat jij niet wenselijk vindt. Wanneer je rust wilt creëren in deze tijd werkt deze uitspraak ontzettend averechts. Ik ben van mening dat Sinterklaas van ieder kind houdt, precies zoals het is.
     

Hopelijk leveren deze tips wat meer rust op voor je kind tijdens de Sinterklaasperiode.

Mocht je, door de wiebeligheid van je kind, nu al aan het aftellen zijn wanneer Sinterklaas weer naar Spanje vertrekt, wees vrij om contact met mij op te nemen. Ik help jullie namelijk graag verder omdat ik jullie van harte een fijne sinterklaastijd gun, het kan zó leuk en gezellig zijn.

Maak gratis en vrijblijvend kennis met !k